03-06-07

Binnenkort weer een tripje naar stembureau 1

Nadat ik de VRTstemtest & DeStandaard Kieskompas ingevuld had (en ja, de resultaten sluiten vrij nauw aan bij wat ik in gedachte had), ben ik eens in de kiesprogramma's van een aantal partijen gaan grasduinen.

Aangezien ik 2 weken geleden terug ben gaan helpen op de Special Olympics (dit keer in Nivelles & Brainel'Alleud) en het daar al een gedoe was rond politieke aanwezigheden; leek het mij interessant om eens te gaan kijken wat de verschillende partijen in hun programma opgenomen hebben rond personen met een handicap.

En voila, de resultaten. In de programma's vond ik volgende termen terug: 'personen met een handicap(s)', 'gehandicapten','gehandicaptenvoorzieningen', 'gehandicaptenzorg', 'gehandicapteninstellingen'. (Termen als ‘loonhandicap’ & ‘fiscale handicap’ op de site van het Vlaams Belang heb ik niet meegeteld omdat die in hun gebruikte context niks te maken hebben met personen met een beperking.)

Aan u nu om te ontdekken of het aantal keer dat één van de bovenstaande termen gebruikt wordt ook iets zinnings zegt omtrent het toekomstig beleid omtrent personen met een beperking. Ter info heb ik er ook het aantal pagina's van het kiesprogramma bijgezet. Het verschil in aantal pagina's is op zich waarschijnlijk al een politicologisch onderzoek waard.

Het is altijd mijn bedoeling om vrij 'objectief' te blijven, maar toen ik het onderstaande las was ik met verstomming geslagen. In het verkiezingsprogramma waarmee Open Vld naar de stembusslag trekt, lees je letterlijk in hoofdstuk 8: “Tegen straffeloosheid enzinloos geweld” het volgende:

Gevangenisstraffen moeten de ultieme remedie blijven. Vaak zijn alternatieve straffen, zoals de werkstraf voor geweldplegers in een gehandicapteninstelling of hulp bij het onderhoud van het openbaar domein, efficiënter.”

Bon, van zo'n uitspraken val ik dus als zus van iemand met een mentale en fysieke beperking van m'n stoel! Ik mag er niet van dromen dat “een geweldpleger” bij mijn broer in de instelling gaat werken. Als 'zus van' mag ik van de instelling (notabene onder leiding van een notoir Open VLD-er) geen vrijwilligerswerk doen in de instelling (of op eender welke plaats met de mensen uit die instelling) omdat dit "een inbreuk is op de privacy van de medebewoners" maar zijn partijstelt dan wel dit voor???

Wil de Open VLD'er die hier een zinninge verklaring voor heeft, mij die zo snel mogelijk doorgeven, want in mijn ogen is dit werkelijk waanzinnig!

De commentaren zijn gesloten.