13-10-05

Alison Lapper - een woordje uitleg

Als fervente BBC kijker was ik een tijdje geleden heel geboeid door de ophefmakende onthulling van het standbeeld 'Alison Lapper Pregnant'. Het standbeeld stelt Alison Lapper voor terwijl ze hoogzwanger is. Maar dit was niet het punt het feit dat Alison gehandicapt is, was voor veel Britten aanstootgevend. Het standbeeld werd in de daaropvolgende dagen uitgebreid in de Britse pers becommentarieerd en bekritiseerd.

Alison Lapper is een 'softenonkind' en werd geboren met focomelie (een zeldzame aangeboren afwijking waarbij de ledematen van de baby onderontwikkeld of afwezig zijn). Reeds enkele jaren geleden had ik de reportage Alison's Baby gezien waarin ze een IVF behandeling onderging en beviel van haar zoontje Parys. Toen al stond ik versteld van haar moed en doorzettingsvermogen.

Alhoewe Alison al jaren zelf als kunstenaar aan de bak probeert te komen is het pas nu, door het standbeeld van Marc Quinn dat ze nationale pers haalde. Quinn werd bekend met zijn werk 'Self', een sculptuur van zijn eigen hoofd in zijn eigen bevrozen bloed. Later begon Quinn zich te interesseren in 'gehandicapte lichamen'. Naar aanleiding van het onthullen van het standbeeld van Alison verklaarde hij: 'Nelson's Column is the epitome of a phallic male monument and I felt that the square needed some femininity, ... Alison's statue could represent a new model of female heroism.'

nog enkele links: Alison's homepage,24 hour Museum BBC's Child of our Time artikel, Wikipedia


16:23 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.