23-02-05

Wat heeft zij meer dan ik?

Dramatische opening, niet? J

 

Wat doet een mens op een koude woensdagnamiddag? Maken dat ie ergens in de warmte zit. Dus trok ik naar Bozar om daar het nuttige aan het aangename te koppelen en de tentoonstelling ‘Zonderlinge Denkbeelden’ te gaan bekijken.

Toen ik er aankwam botste ik letterlijk bijna op Koningin Paoloa die de tentoonstelling mét privé-gids bezocht (de bewaking aan de kant van waar ik kwam was niet zo groot blijkbaar –hehe-). Ik werd vriendelijk verzocht me te informeren aan de balie. Daar kreeg ik te horen dat de tentoonstelling o.a. omwille van haar bezoek niet open was voor het publiek... vandaar, ‘Wat heeft zij meer dan ik?”.

 

Uiteindelijk (een uur, een mailtje en een telefoontje later) te weten gekomen dat het een misverstand was, dat het uitzonderlijk vandaag niet kon omwille van ons Paola ...

De tentoonstelling is wel degelijk van dinsdag t.e.m. zondag van 10h tot 18h, gratis te bezoeken in de grote zaal Henry Le Boeuf. (enkel tijdens een concert in die zaal is een bezoek niet mogelijk). 

M.a.w. zullen we één van deze een tweede poging ondernemen....


15:35 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-02-05

Verhuis

Nee, niet ik, maar Emmanuel. Hij pakt deze week letterlijk z’n biezen bijeen en wisselt Wenen in voor Brussel. Samen met Jo ga ik hem een handje toesteken bij de verhuis en ondertussen een mini-sightseeing doen van Wenen.

23:42 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-02-05

“Sociale bewegingen voeren acties tijdens bezoek president Bush”

Onderstaande tekst is een copy van de aankondiging op http://www.bushwanted.org een site opgesteld door Voor Moeder Aarde.

“Milieu-, mensenrechten-, Noord-Zuid-, en vredesorganisaties hebben zich verenigd in een tijdelijk samenwerkingsverband dat oproept voor protestmanifestaties op 21 en 22/02 naar aanleiding van het bezoek van VS-president Bush aan ons land.

 

In een platformtekst drukken de organisaties hun “ongerustheid uit over de negatieve rol die de Verenigde Staten spelen in de internationale gemeenschap, en dit op heel wat terreinen, waaronder dit van het leefmilieu, de mensenrechten, de vrede en de ontwikkeling.” Zo verwijt de milieubeweging de regering Bush geen werk te maken van de noodzakelijke reducties van broeikasgassen in de strijd tegen de klimaatveranderingen. Mensenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over de aantasting van de burger- en politieke rechten in de zogenaamde ‘strijd tegen het terrorisme’. De Noord-Zuid- en vredesbeweging hekelen de oorlogspolitiek van Bush en het wegsluizen van enorme middelen naar bewapening hoewel er dringend nood is aan middelen voor sociale investeringen.

 

Volgens de organisaties vormen de Verenigde staten het belangrijkste obstakel voor een op het internationaal recht gebaseerde orde. Tegelijkertijd roepen ze de Europese Unie op zich “niet door de negatieve politiek van de VS te laten verlammen en krachtdadig met de overige naties uit Noord en Zuid samen te werken aan de belangrijkste wereldproblemen”.

 

Het samenwerkingsverband wil het bezoek van VS-president Bush niet ongemerkt laten voorbijgaan. Het roept op tot een grote protestbijeenkomst aan de VS-ambassade op 21 februari (17u30 tot 19u) met een stiltemoment (sit-in), toespraken en muziek. De dag nadien is er een bijeenkomst in het Jubelpark (15u) gevolgd door een optocht naar het Schumanplein, op het ogenblik dat de VS-president de Europese instellingen bezoekt.

 

Voor de volledige inhoud van de platformtekst, informatie over de geplande acties en actiemateriaal kan u terecht op de website http://www.bushwanted.org of neemt u contact op met Ludo De Brabander (Vrede vzw - NL) 0473/51.64.62 of Arnaud Ghys (CNAPD - FR) 0473/76.94.55 “

 

Concrete informatie over het bezoek van president Bush aan België

-          Bush komt niet alleen, maar ook Condoleezza Rice (minister van Buitenlandse Zaken) komt mee; samen met de de FBI; de CIA en weet ik veel welke Men in Black nog J
-          21/02: ’s morgens: beleefdheidsbezoekjes aan de koning en premier Verhofstadt; ’s middags: lunch met de Britse premier Tony Blair ; om 16h: een toespraak "ergens in Brussel"

-          22/02: gedurende de dag: aanwezig op de Navo-top; ’s namiddags: gesprek met commissievoorzitter Barroso; ’s avonds diner met regeringsleiders van de EU-landen

-          23/02 vertrek naar Duitsland (en ook daar is hij niet echt welkom zoals je hier kan lezen)

 

Meer lezen? Ga dan naar de site van Stop USA en check de Indymedia-site.

Luisteren? Klik hier en bekijk de Mosh2 video-clip van Eminem.

 

MAAR .... lees ook het volgende artikel eens: We moeten actie voeren tegen Bush, maar ons ook niet blindstaren op één persoon (en neem misschien ook eens een kijkje op de Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking- site)


21:16 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-05

Snipverkouden

Dit gadget zou ik nu heel goed kunnen gebruiken want zit aan m’n zetel gekluisterd met een fikse verkoudheid… Desondanks is het een goed moment om die stapel boeken op m’n salontafeltje voor m’n thesis eindelijk door te nemen…


18:46 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-02-05

Wervingsreserve Cultuurfunctionarissen

Binnenkort ga ik, samen met waarschijnlijk nog vele anderen, m’n kans wagen om in de Wervingsreserve voor Cultuurfunctionarissen bij de VGC te komen. ‘k zal maar al m’n cursussen van de afgelopen jaren bovenhalen en beginnen te herhalen J ...


15:58 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bye Bye Wim!

Voila, het is zover, vandaag om 15h is Wim op de bus naar Parijs gestapt om, via enkele tussenstops in Europa, z’n langgeplande reis naar Damascus in te zetten. In Damascus gaat hij gedurende een jaar Arabisch studeren aan de Universiteit van Damascus.

Desondanks het feit dat we al effe niet meer een koppel vormen was het een raar gevoel om nogmaals afscheid te nemen...

‘k zal hem missen, maar gelukkig zullen we z’n avonturen kunnen volgen via z’n site ...


15:51 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-02-05

Jong theatergeweld!

Salva Mea. In het Engels: "Save Me". In het Nederlands: "Red Mij". Red mij uit de gevaarlijke klauwen van de oppervlakkigheid, uit de bijtgrage hoektanden van de "hopsasa-tralala die men 'normaal' placht te noemen".

 

Tom Dekock verdiende zijn sporen sinds 2000 als acteur en regisseur bij verschillende amateurgezelschappen uit de druivenstreek. Verder is hij ook lid van het Antwerpse Neut!, waarmee hij elke dinsdagavond tussen december en mei improvisatietheater speelt.

 

Begin 2004 richtte hij 'Salva Mea' op. Zelf is hij verantwoordelijk voor het artistieke luik van het gezelschap. Egwin Gonthier werd het tweede basislid, verantwoordelijk voor de public relations. Salva Mea werkt niet met een vaste kern, maar gaat per productie op zoek naar een geschikte regisseur en cast. De stukken worden ook telkens aangeboden als schoolproductie aan scholen in heel Vlaanderen. Ook de culturele centra hebben de mogelijkheid om Salva Mea over de vloer te krijgen.

Beginnen doen ze met 'De tolbrug' van Aidan Chambers. In mei waren de acteurs en regisseurs gevonden, in augustus startten de repetities o.l.v. Yves Caspar. Salva Mea was nu echt geboren.

Op vrijdag 18 februari 2005 gaat 'De tolbrug' om 20.30 in CC Den Blank in Overijse in première. U komt toch ook?

 

Meer info over Salva Mea en het stuk van Aidan Chambers kan je vinden op de Salva Mea-site. Met een fijn ontwerp van Egwin Gonthier ;)


14:47 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

3 avonden Outsiderkunst @ Brussel

Dag1: woensdag: Let’s go outside @ de Beursschouwburg.

Woensdagavond volgde ik de lezing van Matthijs Van Boxsel. Het was m’n bedoeling om ook nog naar het stuk van Paul Clark te gaan, maar een interessante babbel met Frederik De Preester van het Guislainmuseaum en Matthijs van Boxel hielden me beneden in de rode gang.

 

Matthijs Van Boxel heeft ‘De encylopedie van de domheid’ en ‘Morosofie.’ geschreven. In zijn boeken geeft hij aan hoe de combinatie van domheid en intellegentie gevaarlijk kunnen zijn. Hij toont dit aan via enkele absurde (maar gepubliceerde!!) theorieën en onderzoeken. Het is niet zijn bedoeling om deze theorieën en onderzoeken in het belachelijke te trekken, hij wil enkel een overzicht geven van de domheid op wetenschappelijk vlak.

Enkele Voorbeelden van alledaagse technologische domheid die Van Boxel aangeeft:

-          Nicotine-arme tabak heeft het sigarettenverbruik verdubbeld.

-          Automobilisten met airbag en veiligheidsgordels rijden gemiddeld 20 procent harder.

-          Ouders in Amsterdam laten hun kinderen niet meer buiten spelen in verband met het drukke verkeer; daarom rijden ze de kinderen met de auto naar een terrein buiten de stad.

-          Tramlijn 5 in Amsterdam passeert regelmatig drukke haltes zonder te stoppen. Toen daarover werd geklaagd, verklaarde het Openbaar Vervoer dat de dienstregeling in de war zou raken als de tram overal zou moeten stoppen om passagiers op te nemen.

-          Filters om kraanwater te zuiveren, blijken een ideale broedplaats van bacteriën.

-          De restauratie van de fresco's van Michelangelo in de Sixtijnse kapel trok zoveel bezoekers dat de hogere vochtigheidsgraad, de toegenomen hitte en zwavelgraad in de lucht leidden tot een onzichtbare zure regen binnen de kapel. Schoonmaken leidt dus tot vervuiling.

Wie meer over wil weten over zijn boek kan terecht op de site van Stichting Skepsis. Maar verwacht in de toekomst nog meer van Matthijs van Boxel want in oktober 2006 is zijn boek de inspiratie van de ‘Dwaze wijzen en wijze dwazen’ tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain.

 

Avond 2: donderdag: Dédé le taxi @ KVS.

Een stuk van Josse De Pauw, schitterend gespeeld door Jos Verbist en Djamel Hadjamar! Fijne muziek van La Compagnie du Tire Laine. Meer info over het stuk op op m’n thesisblog, en op de site van Theater Antigone

 

Avond 3: vrijdag: Let’s go outside @ de Beursschouwburg.

Wederom een avondje Beursschouwburg, enkele jonge talenten aan het werk gezien, vooral het stuk met de 3 meisjes kon me bekoren.

Een absoluut hoogtepunt was de documentaire ‘Behind the mental scènes / L’histoire de ma folie’ van Dominique Van Malder. De documentaire is het verslag van de repitities van een aantal psychiatrisch patienten (van het instituut Dr. Guislain in Gent) voor het toneelstuk ‘Don Quichote’. De documentaire toont hoe de verschillende acteurs (zowel patienten als niet-patienten) het stuk onder de knie krijgen. Grappig en indringend tegelijkertijd!

(Praktische info over de documentaire is te vinden op de Flanders Image-site.)

14:34 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-02-05

Nieuw telefoonnummer!!

Eergisteren ben ik 2 lege bierflesjes gaan terugbrengen, jammergenoeg had ik niet gemerkt dat er nog een bodempje bier in het ene fles je zat … dus heb ik nu zo’n leuk polyfoon modelletje én een nieuw telefoonnummer!
(Wie m'n nieuw nummer nog niet heeft mag me gerust mailen... ik vrees dat ik misschien hier of daar iemand vergeten ben... sorry!!)

16:25 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |