06-02-05

3 avonden Outsiderkunst @ Brussel

Dag1: woensdag: Let’s go outside @ de Beursschouwburg.

Woensdagavond volgde ik de lezing van Matthijs Van Boxsel. Het was m’n bedoeling om ook nog naar het stuk van Paul Clark te gaan, maar een interessante babbel met Frederik De Preester van het Guislainmuseaum en Matthijs van Boxel hielden me beneden in de rode gang.

 

Matthijs Van Boxel heeft ‘De encylopedie van de domheid’ en ‘Morosofie.’ geschreven. In zijn boeken geeft hij aan hoe de combinatie van domheid en intellegentie gevaarlijk kunnen zijn. Hij toont dit aan via enkele absurde (maar gepubliceerde!!) theorieën en onderzoeken. Het is niet zijn bedoeling om deze theorieën en onderzoeken in het belachelijke te trekken, hij wil enkel een overzicht geven van de domheid op wetenschappelijk vlak.

Enkele Voorbeelden van alledaagse technologische domheid die Van Boxel aangeeft:

-          Nicotine-arme tabak heeft het sigarettenverbruik verdubbeld.

-          Automobilisten met airbag en veiligheidsgordels rijden gemiddeld 20 procent harder.

-          Ouders in Amsterdam laten hun kinderen niet meer buiten spelen in verband met het drukke verkeer; daarom rijden ze de kinderen met de auto naar een terrein buiten de stad.

-          Tramlijn 5 in Amsterdam passeert regelmatig drukke haltes zonder te stoppen. Toen daarover werd geklaagd, verklaarde het Openbaar Vervoer dat de dienstregeling in de war zou raken als de tram overal zou moeten stoppen om passagiers op te nemen.

-          Filters om kraanwater te zuiveren, blijken een ideale broedplaats van bacteriën.

-          De restauratie van de fresco's van Michelangelo in de Sixtijnse kapel trok zoveel bezoekers dat de hogere vochtigheidsgraad, de toegenomen hitte en zwavelgraad in de lucht leidden tot een onzichtbare zure regen binnen de kapel. Schoonmaken leidt dus tot vervuiling.

Wie meer over wil weten over zijn boek kan terecht op de site van Stichting Skepsis. Maar verwacht in de toekomst nog meer van Matthijs van Boxel want in oktober 2006 is zijn boek de inspiratie van de ‘Dwaze wijzen en wijze dwazen’ tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain.

 

Avond 2: donderdag: Dédé le taxi @ KVS.

Een stuk van Josse De Pauw, schitterend gespeeld door Jos Verbist en Djamel Hadjamar! Fijne muziek van La Compagnie du Tire Laine. Meer info over het stuk op op m’n thesisblog, en op de site van Theater Antigone

 

Avond 3: vrijdag: Let’s go outside @ de Beursschouwburg.

Wederom een avondje Beursschouwburg, enkele jonge talenten aan het werk gezien, vooral het stuk met de 3 meisjes kon me bekoren.

Een absoluut hoogtepunt was de documentaire ‘Behind the mental scènes / L’histoire de ma folie’ van Dominique Van Malder. De documentaire is het verslag van de repitities van een aantal psychiatrisch patienten (van het instituut Dr. Guislain in Gent) voor het toneelstuk ‘Don Quichote’. De documentaire toont hoe de verschillende acteurs (zowel patienten als niet-patienten) het stuk onder de knie krijgen. Grappig en indringend tegelijkertijd!

(Praktische info over de documentaire is te vinden op de Flanders Image-site.)

14:34 Gepost door Sara | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.